dinsdag 20 maart 2012

Le tableau parlant

Voordat ik doorga met dag 4 van Rome, wil ik eerst nog hierover schrijven: Le Tableau Parlant, een virtueel operaproject (en iets waar ik heel benieuwd naar ben). Deze productie wordt slechts twee keer uitgevoerd (vrijdag 23 maart en maandag 26 maart), dus ik heb alle reden om hierover te bloggen. En het beste nog: toegang is gratis!


Le Tableau Parlant in een komische opera van André Modeste Grétry uit 1769. Klinkt duf, is het ook, ware het niet dat het deze keer in een wel erg modern jasje is gestoken. En met erg modern bedoel ik sciencefictionmodern; er wordt namelijk gebruik gemaakt van een virtuele zanger (jawohl!). De zanger is slechts aanwezig door projectie, de andere zangers zijn overigens wel echt.

De rest van de opera is een stukje minder sciencefiction, maar nog steeds erg origineel. In Le Tableau Parlant gaan de zangers in een grote klerenkast op zoek naar dingen die ze kunnen gebruiken voor het verhaal, oude dingen, uit de tijd waarin deze opera pas nieuw was. Verder nog: verkleedpartijen, tekstbordjes en elementen uit de commedia dell' arte. Ik ben benieuwd!


De opera wordt geregisseerd door Nynke van den Bergh. Als je al langer bekend bent met Opera Zuid (zeg maar sinds 2010 of eerder), zul je haar misschien kennen van Le Nozze Di Figaro, die zij toen co-regisseerde met Sybrand van der Werf, Robin Coops en Ilmer Roozendaal. En anders ken je haar na het lezen van deze blog.

Le Tableau Parlant is onderdeel van Het Virtuele Lichaam, een SIA-RAAK-project. Het is een project van Zuyd Hoogeschool in samenwerking met de Toneelacademie Maastricht, C-MD (Communication and Multimedia Design Studies van de Academie Beeldende Kunsten), het Conservatorium Maastricht en Opera Zuid.

Le Tableau Parlant speelt op 23 en 26 maart in het Huistheater van Opera Zuid (Malpertuisplein 60 in Maastricht). De toegang is gratis, maar je moet wel van tevoren via reservering.conservatorium@zuyd.nl Meer informatie (zoals het verhaal) is te vinden via http://www.operazuid.nl/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten