vrijdag 9 maart 2012

Forum Romanum

Het tweede ding op de derde dag was het bezoeken van het Forum Romanum (of wat er nog van over is). Wat vroeger het centrum was van heel het Romeinse rijk, is nu een ruïne. Maar gelukkig staat er nog genoeg overeind om je een beeld te vormen van hoe het vroeger geweest moest zijn.


Het Forum Romanum is begonnen als een dorpscentrum. Langzamerhand verenigden de omliggende dorpen zich, en vormden de stad Rome. Op dat plein werd eerst een tempel voor Vesta gebouwd, samen met een huis waar de priesteressen (Vestaalse maagden) zouden gaan wonen. De senaat vestigde zich ook daar, en langzaam maar zeker groeide het oude dorpspleintje uit tot een prestigieus centrum van de stad. Meer tempels werden er opgericht, gemaakt door de beste architecten (het was immers het visitekaartje van de stad). Hoe groter het Romeinse rijk werd, hoe belangrijker ook de stad, en hoe mooier het plein.

In het begin van de middeleeuwen werd het plein gewoon nog gebruikt. Er kwam niks meer bij, maar er werd ook niks gesloopt. Maar het inwonersaantal van de stad kromp, en mensen hadden niet meer de middelen om de gebouwen te onderhouden. Veel van de oorspronkelijke tempels vervielen tot ruïnes, er kwamen aardbevingen die de rest ook nog verwoestten, en de stenen werden gebruikt voor nieuwe gebouwen.


Pas in de Renaissance ging men zich weer interesseren in de klassieke beschavingen. Toch deed dit het plein niet veel goed, omdat het slechts leidde tot ongecontroleerd schatgraven. Vanaf 1800 ging men gestructureerder te werk, en dit bleef zo doorgaan tot begin 20ste eeuw, toen alles was blootgelegd. Vele belangrijke vondsten werden gedaan uit alle perioden van de Romeinse geschiedenis.

Tegenwoordig staan slechts de ruïnes er nog (tempels waar nog maar een paar zuilen van overeind staan, dat soort werk). Toch is het prachtig om een keer te bezoeken. Je kunt je nog steeds goed een beeld vormen van hoe indrukwekkend het plein eens was.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten