zaterdag 3 maart 2012

Die Zauberflöte

Ja, eindelijk, eindelijk ben ik naar de daadwerkelijke voorstelling van Die Zauberflöte gegaan! Na zoveel blogs over onderwerpen gerelateerd eraan, kan ik eindelijk eens schrijven over de opera zelf.

Gisteravond ben ik naar de première geweest van Die Zauberflöte, de nieuwste productie van Opera Zuid. Wat was 'ie mooi! Niet zozeer visueel, maar des te meer auditief (in normale mensentaal: het decor was niet zo, maar de zang was fantastisch). Het decor was nogal minimalistisch, maar erg origineel.

foto: Morten de Boer

In deze productie speelt het verhaal zich af in een modern kantoor. Tamino en Pamina werken in dat kantoor, maar hebben elkaar nog nooit gezien. Pas in een gezamenlijke droom komen ze elkaar tegen. Het is liefde op het eerste gezicht, maar voordat ze samen mogen zijn, moeten ze beide beproevingen doorstaan: Tamino moet de toelatingsproeven doen om opgenomen te worden in de tempel van Sarastro, Pamina moet loskomen van haar moeder, de koningin van de nacht.

In de droom komt ook Papageno voor, de vogelvanger van de koningin van de nacht. Hij redt Pamina herhaaldelijk uit de klauwen van haar belagers, en helpt Tamino bij zijn zoektocht. Ook hij doet een poging de toelatingsproeven af te leggen, maar eigenlijk is alles wat hij wil een lieve vrouw, zijn Papagena.

foto: Morten de Boer

De opera is geregisseerd door Bruno Berger-Gorski, zeker niet de minste regisseur. Sinds 1993 heeft hij al 80(!) producties op zijn naam staan. Naast de standaard opera's, heeft hij ook nieuwere opera's geregisseerd, zoals Einstein van Dirk d'Ase, Condor van Gomes en Rheinnixen van Offenbach (waarmee hij door het tijdschrift Opernwelt werd genoemd als "ontdekking van het jaar"). Voor Opera Zuid regisseerde hij al eerder Hänsel Und Gretel en La Fille Du Régiment.

P.S. Dit was ik nog vergeten te melden: Die Zauberflöte is gecomponeerd door Mozart.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten