dinsdag 6 maart 2012

Colosseum

Op de derde dag speelden de klassieken de hoofdrol. Het Colosseum, het Forum Romanum, het Pantheon, het Palazzo Altemps...  Maar als eerste dus het Colosseum, het beroemdste amfitheater ooit.

Het Colosseum is gebouwd tijdens de heerschappij van de zogenoemde Flavische keizers, en was bedoeld om de herinnering aan de wrede keizer Nero uit te wissen. (Het ligt op de plaats waar ooit een kunstmatig meer lag in zijn reusachtige Domus Aurea.)


Het Colosseum werd in de Romeinse tijd gebruikt als locatie voor verschillende spelen. Normaliter bestonden die spelen uit verschillende gevechten gedurende een hele dag. Zo'n dag werd begonnen met wilde-dierengevechten in de morgen. (Tijdens zo'n gevecht vochten bestiarii (wilde-dierenvechters) tegen de dieren in jachtpartijen. Als decor voor zo'n jachtpartij werden dingen als struiken en rotsen gebruikt om het zo echt mogelijk te laten lijken.) Als pauzeprogramma tussen de middag werden gevangenen voor de dieren gegooid. En als hoogtepunt werden in de middag gladiatorenshows gehouden, waarin twee gladiatoren tegen elkaar vochten.

Soms werden er ook grotere spelen gehouden door de keizer om iets te vieren. Bij de opening van het amfitheater organiseerde keizer Titus spelen die honderd dagen duurden. De verbazingwekkendste schouwspelen waren er te zien: een gevecht tussen kraanvogels, vrouwen die als dierenvechter optraden en zelfs vier olifanten die met elkaar vochten. In totaal werden zo'n 9000 dieren afgeslacht tijdens die honderd dagen. Ook schijnt dat er kort na de opening zeeslagen werden gehouden. Daarvoor lieten ze het amfitheater vollopen met miljoenen liters water en gebruikten dat om beroemde zeeslagen na te spelen. (Hoe dit precies in zijn werk ging, is niet duidelijk, gezien het feit dat het Colosseum te klein is voor oorlogsschepen.)


Tegenwoordig is er nog maar weinig over van die vroegere glorie, veel meer dan een ruïne is het niet. De buitenste ring is bijna helemaal weg, de vloer ligt open (wel mooi om het keldersysteem te zien) en alles is in groot verval. Toch is het de moeite waard om te gaan kijken, je kunt je namelijk nog steeds erg goed voorstellen hoe het er destijds aan toeging. De schaal van bouwwerk is reusachtig (het heet dus met recht Colosseum). Zeer indrukwekkend!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten