maandag 12 maart 2012

Santa Maria sopra Minerva

Vandaag eindelijk weer eens iets over Rome. Dit keer een kerk, de Basilica Di Santa Maria Sopra Minerva, de enige gotische kerk in Rome. Nou ja, helemaal gotisch is 'ie niet - de voorgevel stamt uit de Renaissance.

Santa Maria Sopra Minerva betekent letterlijk Sint Maria boven Minerva. Ze heet zo, omdat de kerk gebouwd is op de plaats waar een tempel voor de godin Minerva heeft gelegen. (Eigenlijk ligt de kerk helemaal niet op de tempel, die lag namelijk tweehonderd meter verderop. Maar fouten maken is menselijk!)


Waarom het de enige gotische kerk van Rome is, weet ik niet. Er zijn wel veel barokkerken. Ik vermoed (verbeter me als ik het fout heb) dat in die tijd weinig geld was om kerken te bouwen. Maar in de baroktijd nam welvaart weer toe, en de rijken hadden weer geld om kerken te financieren. (Iemand nog een andere leuke theorie?)


Naast het altaar staat het beeld van de foto. Het is gemaakt door Michelangelo, en beeldt Christus uit met zijn kruis. De lendendoek is niet origineel, maar is toegevoegd ten tijde van de barok. Het beeld was oorspronkelijk naakt, maar dat kon dus écht niet in de baroktijd. Oplossing? Dit fantastische, totaal onopvallende lendendoekje.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten