donderdag 29 maart 2012

170 Hz

Gisteravond ben ik weer eens naar de film gegaan, naar 170 Hz om precies te zijn. Ik had meegedaan aan een prijsvraag van Code Maastricht (een tijdschrift), en ik heb gewonnen. Dus dan ga je ook, toch?


170 Hz gaat over Evy en Nick, twee hopeloos verliefde jongeren. Ze willen weg, weg van hun ouders, weg van de buitenwereld. Niemand begrijpt hen, alleen de ander. Om weg te komen van hun ouders, bedenken ze een plan. Ze gaan samenwonen in een oude duikboot; niemand zal weten waar ze zijn, en zo kunnen ze ongestoord samen zijn. Maar later blijkt dat Nick nog een andere reden heeft om te verdwijnen...


De film is mooi, heftig en beklemmend. Zowel Nick en Evy zijn doof, en alle gesprekken zijn dus in gebarentaal. Het is zo vreemd om niet te hóren wat ze zeggen, maar het alleen maar te zien. Ruzies verlopen niet schreeuwend, maar juist stil. Doordat er niet wordt gepraat, komt de nadruk te liggen op de omgevingsgeluiden.

De beelden zijn prachtig, hoewel vaak ook erg beklemmend. De duikboot ligt scheef, en dus lopen de acteurs ook door scheve kamers. Er is daarbinnen geen ruimte, maar het is juist allemaal klein. Alles is van staal, er is geen daglicht te zien. Heel maf.

Het verhaal is zowel mooi als heftig. Natuurlijk is de liefde tussen Evy en Nick erg romantisch. Maar de waanbeelden van zijn vader die Nick steeds achtervolgen, zijn ronduit eng. Het lijk van zijn vader dat op de plek in het water hangt, waar zojuist Evy nog zwom. En zo wordt langzaam maar zeker duidelijk waarom Nick van huis gevlucht is.


De film is geschreven en geregisseerd door Joost van Ginkel. Ik kende hem niet, maar jullie misschien wel. Eerder heeft Rat, Ahoy!, Kus en Zand geregisseerd, van Kus en Zand heeft hij het verhaal ook geschreven, en van Zand was hij tevens de producer.

1 opmerking:

  1. Een heel rake typering van deze mooie, aangrijpende film.
    Mij vielen ook de kleuren op: de felheid, de intensiteit.
    Deed me af en toe denken aan Abel, de film van Alex van Warmerdam.

    BeantwoordenVerwijderen