donderdag 2 februari 2012

Wolven huilden rond het bosmeer

De vreemdste dingen kom je tegen in kringloopwinkels, vooral de grotere. Alles van koekblikken tot schilderijen, van banken tot boeken. En zo ook kwam ik dit boek tegen, echt zo'n boek wat opa's en oma's vroeger lazen. Zo'n boek waar niets in gebeurt, maar uiterst suggestief is.

Wolven Huilden Rond Het Bosmeer gaat over een winter in het zuid-oosten van Noorwegen. Het volk is arm en heeft, dankzij de strenge vorst, bijna niets te eten. In deze omgeving leven ook Alv Udda en Kirsten Gustsdochter. Kirsten is pas getrouwd met Alv Udda, maar houdt niet van hem. Ze houdt van Bernt Thorkeldszoon, van wie ze een kind verwacht. Maar Kirsten durft het niet toe te geven tegenover Alv; ze is bang voor hem, hoewel hij heel teder en zorgzaam is voor haar.


"Frithjof Eugen Bye is een van die wonderlijke verschijningen in de Noorse letterkunde, een van die outsiders, die stormenderhand het hart van hun publiek veroverden. Geen opleiding als kunstenaar, geen intellectueel milieu. Hij is de zoon van een dorpswinkelier en opgegroeid te midden van bergen en bossen." (De originele flaptekst zet al aardig de toon voor de rest van het boek.)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten