dinsdag 28 februari 2012

Trevifontein

Het eerste noemenswaardige wat we op dag 1 in Rome hadden gedaan, was een bezoek brengen aan de Trevifontein, de bekendste fontein van heel Rome (en misschien zelfs van de hele wereld).


De Trevifontein is ontworpen door Bernini, maar pas 50 jaar later gebouwd door de architect Nicola Salvi (de precieze jaartallen weet ik niet). De fontein is gebouwd tegen de achtergevel van Palazzo Poli in late barokstijl.

In het midden van de beeldengroep staat de Romeinse zeegod Neptunus, staande op een schelpvormige strijdwagen. Deze strijdwagen wordt getrokken door twee paarden die geleid worden door tritons (jonge zeegoden); het ene paard is rustig, het andere wild, wat symbool staat voor de twee gezichten van de zee. De twee schone dames naast Neptunus zijn Overvloed en Gezondheid.


Er wordt gezegd dat als je een muntje met je rechterhand over je linkerschouder in de fontein gooit, terwijl je met je ogen gesloten denkt aan Rome, je ooit nog zal terugkeren in Rome. Als je twee muntjes gooit, zul je je prins(es) op het witte paard ontmoeten in Rome, en het gooien van drie muntjes zal leiden tot een huwelijk (of tot een scheiding, dat ligt er maar aan). De gemeente Rome besteedt de opbrengst van alle munten aan een goed doel (tja, wat moet je anders met al dat kleingeld?).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten