dinsdag 31 januari 2012

Vogelontdekgids

Naast cultuur houd ik ook heel erg van natuur, en van vogels. En als je erg van iets houdt, ga je de bijbehorende literatuur lezen (ik in ieder geval wel). Dus vandaag het leukste vogelboek ooit: Vogelontdekgids van Nico de Haan en Elwin van der Kolk.

Vogelontdekgids is geen doorsnee natuurgids. Er staan geen schema's in met systematische feiten, maar grappige korte stukjes tekst van Nico de Haan, waarin alleen de relevante feiten over een vogel beschreven staan. De teksten gaan gepaard met mooie illustraties van Elwin van der Kolk.

De schrijfstijl van De Haan laat me het meeste denken aan Annie M.G. Schmidt, vooral in de manier waarop hij dingen beschrijft. Prachtig hoe hij met weinig woorden een vogel beschrijft. (Het boek is niet voor niets bekroond met een Zilveren Griffel.)


Ik denk dat de meesten Nico de Haan wel kennen, waarschijnlijk van tv. Hij heeft al vele televisieprogramma's gemaakt over vogels en natuur (nu heeft hij een programma bij Omroep MAX). Maar naast de programma's schrijft hij ook boeken (zoals Vogelontdekgids) en maakt hij cursussen (over vogels, maar ook over vlinders).

Elwin van der Kolk is minder bekend. Hij werkt als schilder en illustrator, vaak in samenwerking met De Haan. Samen hebben ze de column Excursie gedaan in het tijdschrift Vogels, waarin De Haan zijn vogelbelevenissen beschrijft.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten