maandag 23 januari 2012

Süskind

Süskind is geen mooie film, het is rauw en hard, een opeenvolging van tragische gebeurtenissen. Zondag ben ik erheen geweest. De film is absoluut de moeite waard om te zien, maar wees geval voorbereid, het is nogal heftig.

De film vertelt het verhaal van de joodse verzetsheld Walter Süskind. Hij was hoofd van de Hollandsche Schouwburg tijdens de Tweede Wereldoorlog, in die tijd werden daar joden verzameld om op transport gezet te worden naar concentratiekampen. In deze functie heeft hij voorkomen dat honderden joodse kinderen op transport werden gezet, door op slimme wijze de SS te misleiden.


Rudolf van den Berg is de regisseur van Süskind. Hij regisseert nu al zo'n dertig jaar films en documentaires, waaronder de alomgeprezen film Tirza. Het werk van Van den Berg wordt veel geprezen, en soms serieus bekritiseerd, maar roept altijd gepassioneerde reacties op.

1 opmerking:

  1. De film is gekeurd voor 12 jaar en ouder. Voor scholieren (groep 8 basisschool en brugklas) is er ook een lespakket.
    De film toont ook de dilemma's waarmee Süskind kampt. Hij moet kiezen en dat is niet gemakkelijk. Iedereen helpen is helaas onmogelijk.

    BeantwoordenVerwijderen