woensdag 21 december 2011

Vinexvrouwen

Ik heb Vinexvrouwen binnen twee dagen uitgelezen; een record, al zeg ik het zelf. En dat zegt veel over het boek. El Bezaz heeft een vlotte, geestige schrijfstijl, een welkome afwisseling op Nietzsche.

In Vinexvrouwen beschrijft Naima El Bezaz haar leven in een vinexwijk. Ze is de enige Marokkaan in de buurt, en hoewel ze al dertig jaar in Nederland woont snapt ze, naar eigen zeggen, nog steeds weinig van de Nederlanders. Ze verbaast zich over zaken als het drugsgebruik in de buurt, naakt zonnen door haar buurvrouw op leeftijd en feestjes met veel drank maar geen eten. Dit alles beschrijft op haar eigen zeer, humoristische wijze.


Naima El Bezaz staat bekend om haar ongezouten mening over religie, seks en maatschappij. Zijzelf vindt dat "taboes er zijn om verbroken te worden", maar menigeen is het daar absoluut niet mee eens. Toen ze een erotische passage uit haar boek Minnares Van De Duivel voorlas in het programma Kopspijkers, stootte ze op veel kritiek van moslims en gereformeerden. Overigens is dit boek in dat opzicht erg net, veel expliciets komt er niet in voor.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten