woensdag 28 december 2011

Nannerl, la soeur de Mozart

Ik ben net weer thuis. We zijn vanmiddag naar de film gegaan en 's avonds zijn we gaan eten in een Italiaans restaurant. De film waar we heen zijn geweest is Nannerl, La Soeur De Mozart, een film over Maria Anna Mozart (geregisseerd door René Féret).

Mozart had namelijk een oudere - en veel minder bekende - zus. Zij was evengoed als Wolfgang een wonderkind, maar dat werd tegengewerkt door haar vader. Ze was immers een vrouw, en in die tijd gold de algemene mening dat vrouwen minderwaardig waren. Zo mochten ze geen orgel of viool spelen, en laat Nannerl nou net heel goed viool kunnen spelen.
Maar ze is listig en verkleedt zich als man. Zo kan ze dicht bij de zoon van de koning komen. Ze maakt grote indruk op hem door haar vioolspel en haar zang. Als hij haar uitnodigt voor een concert van de kinderen Mozart, biecht ze hem op dat zíj het meisje is met de gouden keel. Hij geeft haar de kans zich muzikaal verder te ontwikkelen, en geeft haar opdracht voor hem te componeren. En om het allemaal nog een beetje erger te maken, worden ze ook nog verliefd.


Het is een mooie film, hoewel het verhaal maar moeizaam op gang komt. Maar storend is het niet. Wees wel voorbereid; verwacht geen snelle Amerikaanse actie, maar een rustige opbouw. De muziek is overigens wel prachtig, vooral als je een liefhebber bent van klassiek.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten