maandag 19 december 2011

Morgenrood

Dit boek heb ik voor mijn verjaardag van een van mijn vrienden gekregen, een fervent liefhebber van Nietzsche.

Nietzsche onderzoekt in dit boek de moraal; een nogal gewaagde onderneming, zeker rond 1880. Hij breekt rigoureus met de westerse traditie, en brengt verslag uit van zijn overdenkingen over de moraal. Waarom is er de moraal? Wat heeft de moraal voor nut? Alle vragen die Nietzsche in dit boek probeert te beantwoorden. Een vriendelijk boek is het niet, maar zeker interessant.


Morgenrood is geen makkelijk boek om te lezen, maar daarom zeker niet minder de moeite waard. Als je bereid bent je moeite te doen voor boeken, is dit een schat aan informatie. Het zet je aan het denken, ook in deze tijd, waar de moraal minder alomtegenwoordig is dan in de negentiende eeuw.

Het boek is opgebouwd uit zogeheten aforismen, korte stukken tekst waarin hij een bepaald onderwerp ter sprake brengt. Opeenvolgende aforismen hangen in mindere of meerdere maten met elkaar samen in onderwerp, maar staan wel op zich. Door deze opbouw leent Morgenrood zich uitstekend voor stukje bij beetje te lezen; je raakt je verhaal niet kwijt en je hoeft er niet veel tijd voor uit te trekken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten