dinsdag 27 december 2011

Extended drawing

Nieuwe tentoonstelling in het Bonnefantenmuseum: Extended Drawing. Een tentoonstelling die vier Amerikaanse kunstenaars - Sol LeWitt, Robert Mangold, Bruce Nauman en Richard Serra - bij elkaar brengt. De tentoonstelling focust op één bepaald aspect van hun kunst: hun 'tekeningen'. (Hierbij dient het begrip tekening ruim opgevat te worden, want echt sprake van tekeningen is er niet.)

Voor deze tentoonstelling was ik bekend met geen van de vier kunstenaars, nu wat meer, maar eigenlijk alleen het tentoongestelde deel van hun werk. Mooi is het zeker; het ene wel wat meer dan het andere, maar dat is mijn persoonlijke smaak.


Het getoonde werk van Sol LeWitt (zie foto boven) bestaat vooral uit wandschilderingen, zoals de spiraal in de toren. Er wordt veel gebruik gemaakt van felle kleuren, hoewel er ook veel zwart in voorkomt. Het werk van LeWitt is eigenlijk het 'vrolijkste' en makkelijkst te bevatten onderdeel van de tentoonstelling.

Het werk van Robert Mangold is minder toegankelijk. Grote, vreemd gevormde doeken in sobere aardkleuren met ovalen erop geschilderd. Esthetisch heel sterk, maar, zoals ik al eerder zei, minder toegankelijk.

Van Bruce Nauman worden neons en schetsen voor neons getoond. De afbeeldingen zijn plat, pornografisch en gewelddadig; uitgevoerd in neon leidt dit tot een verwarrend en nogal tegenstrijdig geheel. Het aan-en-uitgaan van de lampen laat de figuren bewegen, zodat duidelijk wordt welke handelingen ze uitvoeren.

Richard Serra (foto beneden) is mijn favoriete kunstenaar van deze tentoonstelling. Zijn zwarte vlakken zijn prachtig op de witte achtergrond van de muren. Ze veranderen de hele ruimte in één groot kunstwerk, zonder opdringerig te worden (in tegenstelling tot Nauman).


Een mooie tentoonstelling, maar zeker geen makkelijke. En hoewel de naam iets anders doet vermoeden, zijn er -bijna- geen tekeningen. Maar daarom is de tentoonstelling zeker niet minder geslaagd.

1 opmerking:

  1. Het Bonnefantenmuseum heeft een prachtige collectie, maar ik vind de door van Grevenstein toegevoegde kunst (w.o. Serra en LeWitt) erg moeilijk toegankelijk.
    Gelukkig zijn er ook afdelingen met "klassieke" schilderijen en antieke kruisen (Middeleeuwen)die wat meer toegankelijk zijn.

    BeantwoordenVerwijderen